Wat kost deelname?

De inschrijfkosten voor ondernemers zijn:

  • Gratis als je (nog) niet de Utrechtse Euro betaalrekening wil gebruiken, maar alleen met het Kiesmerk makkelijk gevonden wil worden.

Makkelijk vindbaar én Utrechtse Euro betaalrekening:

  • €50 - Kleinbedrijf, tot 10 medewerkers
  • €100 - Middenbedrijf, 10 tot 50 medewerkers
  • €150 - Grootbedrijf, vanaf 50 medewerkers

Er is geen jaarlijkse bijdrage. Als het netwerk flink groter is, zullen we een jaarlijkse bijdrage vragen die afhankelijk is van de omzet die je dankzij het netwerk behaald hebt.
Als particulier open je al een rekening vanaf €15,-.

Je kunt ons ook steunen door voor de hogere opties te kiezen (€40, €70, of €100).
Het bedrag boven de €15 is een donatie en is aftrekbaar van het belastbaar inkomen.
Stichting STRO, de uitvoerder van de Utrechtse Euro, is door de Belastingdienst erkend als goed doel en heeft daardoor de ANBI-status.


Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je inschrijven via deze pagina.


Hoe koop ik Utrechtse Euro’s?

  • Maak het aankoop bedrag  over naar NL82 TRIO 0788 8219 62 t.n.v. United Economy.
    Onder vermelding van "aankoop Utrechtse Euro’s", je (bedrijfs)naam en email.
  • Eén Utrechtse Euro kost één gewone euro.
  • Binnen één werkdag, meestal al binnen een uur, krijg je het bedrag in Utrechtse Euro's op je Utrechtse Euro rekening gestort.

Hoe werkt betalen met Utrechtse Euro’s?

De “United Economy​” app is beschikbaar Android en iPhone.
Met deze app maak je eenvoudig Utrechtse Euro’s over door een QR-code te scannen.


Hoe kunnen klanten mij betalen met Utrechtse Euro’s?

In je winkel, restaurant, café, etc. kan je jouw klanten met de app laten betalen door een QR-code bordje neer te zetten.
Dit QR-code bordje kan je gratis aanvragen door ons een mail te sturen.


Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van de Utrechtse Euro Community heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel Utrechtse Euro’s naar elkaar overmaken via de app.
Je vindt jouw QR-code als je online inlogt op je Utrechtse Euro rekening. Ga naar ‘Persoonlijk’ en vervolgens ‘QR-codes’.
Als je vervolgens klikt op de rij cijfers en letters die je ziet, verschijnt je QR-code in beeld.


Hoe weet ik wie er allemaal meedoen?

Op de website staat een overzicht van alle deelnemende bedrijven. Of zoek in je online rekening of app naar deelnemers op naam, dienst, branche en/of locatie.
Daarnaast kan je als je ingelogd bent, op de Utrechtse Euro marktplaats zoeken naar advertenties van deelnemers.
Tot slot kan je altijd contact met ons opnemen als je op zoek bent naar een bepaalde dienst of product.
Dan gaan wij kijken of die aangeboden wordt in het netwerk, of proberen een bedrijf erbij te krijgen dat aanbiedt wat jij nodig hebt.


Hoe stel ik periodieke of toekomstige betalingen in?

Om een periodieke betaling te kunnen doen of een betaling in de toekomst in te stellen, ga je naar hetzelfde scherm als wanneer je een normale betaling wilt doen.
Je voert dan eerst de ontvanger van de betaling in, vervolgens komt de optie ‘Uitvoerdatum’ met een selectielijst tevoorschijn.
Daar kun je aangeven of je nu direct wilt betalen, een periodieke betaling wilt agenderen, of een éénmalige betaling wilt agenderen.


Kunnen particulieren euro’s krijgen voor Utrechtse Euro’s?

Nee. Dat is vanwege de regelgeving van de AFM niet mogelijk. Als particulier geldt dat je Utrechtse Euro’s net als een boekenbon moet zien: je kunt hem besteden bij alle aangesloten bedrijven, maar er geen euro’s voor krijgen.

Welke betaalsoftware wordt gebruikt?

Het Utrechtse Euro netwerk en United Economy gebruiken de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO.

Hoe kan mijn bedrijf gevonden worden?

Er zijn verschillende manieren waarop andere deelnemers jouw bedrijf kunnen vinden:

  • Een goede manier is om naar de netwerkbijeenkomsten te komen, die een paar keer per jaar georganiseerd worden.
  • Daar kunnen andere ondernemers jou en je bedrijf leren kennen.
  • Op onze website staat een lijst met alle deelnemers.
  • Deelnemers kunnen op hun Utrechtse Euro account zoeken naar ondernemers op naam, locatie en / of producten en diensten en zoek met filters of een bedrijf het Kiesmerk heeft en of al Utrechtse Euro betalingen accepteert
  • Zorg daarom dat je in je profiel op jouw account een omschrijving van jouw diensten en producten invult. Als je daar bijvoorbeeld “film, animatie, storytelling” invult, word je gevonden als iemand op “animatie” zoekt.
  • Op de Utrechtse Euro marktplaats kan je advertenties plaatsen.

Hoe vraag ik het rentevrij krediet aan?

Eén van de voordelen van de Utrechtse Euro is onze kredietinnovatie: deelnemende bedrijven hebben de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een lening te krijgen.
De lening is rentevrij omdat we het geld niet bij de bank hoeven te halen: de lening is in Utrechtse Euro’s. De risico’s dekken we samen als netwerk. Door rentevrij krediet te verstrekken zorgen we als netwerk voor meer handel.
En zo steunen we ons doel: het versterken van de lokale economie.
Het Utrechtse Euro netwerk hoeft niet, zoals banken, te verdienen aan het verstrekken van krediet. We moeten wel de kosten van krediet en de risico’s van krediet dekken.
De kosten dekken we door €10,- per maand te rekenen voor een kredietrekening. De risico’s dekken we door een leveranciersbijdrage te vragen.
De hoogte van het risico dat je als bedrijf niet kunt terugbetalen, bepaalt hoeveel de leverancier moet bijdragen waar jij je Utrechtse Euro’s besteed die je geleend hebt.

Zie je mogelijkheden om een eventueel krediet te besteden binnen het Utrechtse Euro netwerk? En heb je een plan om het terug te kunnen betalen?
Dan is een rentevrij krediet misschien iets voor jouw onderneming.  Vraag een gesprek aan door ons te mailen!


Hoe krijg ik euro’s voor mijn Utrechtse Euro’s?

Utrechtse Euro’s hebben een omlooptijd. Dat wil zeggen dat ze minimaal 180 dagen (een half jaar) in het netwerk moeten circuleren.
De resterende omlooptijd voor jouw Utrechtse Euro’s vind je in je account onder Geldzaken.
Als deze 0 is, kan je jouw Utrechtse Euro’s te koop aanbieden voor euro’s aan de Coöperatie Circulair Geld.
Een voorbeeld van een rekeningoverzicht.

Deze omlooptijd heeft een goede reden. De bedoeling van Utrechtse Euro’s is natuurlijk dat het zo lang mogelijk binnen het netwerk blijft circuleren.
Tegelijkertijd is het belangrijk dat bedrijven die hun verdiende Utrechtse Euro’s niet kunnen uitgeven, de mogelijkheid krijgen ook buiten het netwerk te kopen.
Omdat een bedrijf dat vaak betalingen ontvangt moeilijk een looptijd van 0 dagen bereikt, kijkt de coöperatie of mogelijk een deel van het verdiende circulair geld wel al genoeg voor de deelnemers heeft gedaan.
Voor dat deel kunnen dan euro’s worden aangekocht.

Met de omlooptijd blijft geld gegarandeerd een bepaalde tijd lokaal circuleren. Voordelen daarvan zijn:

  • Als de deelnemers met euro’s Utrechtse Euro’s aankopen, weten ze dat dit minimaal een half jaar binnen het netwerk blijft circuleren en zo de kansen op onderlinge handel vergroot.
  • Het wordt ook aantrekkelijker voor een overheid of een fonds subsidie te geven in circulair geld, omdat dat geld dan naast het directe doel gegarandeerd ook extra impact op de regionale ontwikkeling zal hebben.
  • Doordat we weten dat in omloop gebrachte Utrechtse Euro’s pas na een half jaar te koop aangeboden mogen worden voor euro’s, worden rentevrij kredieten gedurende die periode mogelijk. Voor die kredieten is dan geen geld van buiten nodig. Als de looptijd over een tijd langer wordt, kan het krediet dus ook een langere looptijd krijgen.
  • Als we vermijdbare provisie in willen voeren (circulatieheffing), is dankzij de omlooptijd precies bekend hoeveel die heffing gaat opbrengen. Daarmee is dan ook bekend hoeveel beschikbaar komt voor hulp aan bedrijven, voor de risicodekking van kredieten en als welkomstpremie voor wie euro’s circulair maakt.

Let op: wij mogen vanwege de wet- en regelgeving van de DNB niet garanderen dat je 1 op 1 euro’s krijgt voor jouw circulair geld. Het terugkopen van tegoed gebeurt vanuit het geldvermogen van de coöperatie.
Bij een 1 op 1 opkoop kan de coöperatie niet meer circulair geld opkopen dan er geld is. Dat zit op dit moment goed want er blijft zelfs 2% van het geld over als al het circulair geld daadwerkelijk opgekocht zou worden.
Maar ook al is tot nu toe de praktijk dat bij ieder bedrijf dat circulaire euro’s te koop aanbood, er door de Coöperatie Circulair Geld een 1 op 1 euro betaling gedaan kon worden, we mogen niet zeggen dat dat zeker zo blijft.


Hoe zit het met BTW en inkomstenbelasting?

Transacties met Utrechtse Euro’s zijn gewoon BTW-plichtig en ook over de omzet binnen de Utrechtse Euro community moet omzetbelasting betaald worden.
Er gelden dezelfde regels als voor handel in euro’s.


Hoe houd ik Utrechtse Euro’s in mijn boekhouding bij?

Administratie: In deze handleiding staat beschreven hoe je Utrechtse Euro transacties verwerkt in je administratie.

Boekhoudpakket: deze handleiding legt uit hoe je transacties in Utrechtse Euro’s kan importeren naar je boekhoudprogramma.


Hoe maak ik een jaaroverzicht?

Log in op je Utrechtse Euro rekening en ga naar ‘Geldzaken’ waar je een overzicht van je handelsrekening ziet.
Als je Periode 2019 selecteert (of welk jaar je maar hebben wilt), krijg je alle transacties van dat jaar op een rij.
Bovenaan zie je onder andere start- en eindbalans van het jaar, totaal inkomsten en betalingen (zowel bedrag als aantal).
Dit jaaroverzicht kan je opslaan als pdf door te klikken op het print symbooltje of opslaan als csv-file en MT-940 door te klikken op het opslaan symbooltje.

Is de Utrechtse Euro wettelijk gezien toegestaan?

De Utrechtse Euro is onderdeel van Circuit Nederland. Dit is een netwerk van bedrijven en particulieren die in een besloten omgeving met elkaar handelen. In een onderlinge boekhouding wordt bijgehouden wie meer geleverd heeft dan ontvangen binnen het netwerk en andersom. Bedrijven die meer uit het netwerk nemen dan ervoor terugdoen, compenseren dit eens in de zoveel tijd met een geldbetaling. Dit is vergelijkbaar met wat zogeheten commerciële barter organisaties (bedrijvennetwerken) doen. Een werkwijze die op veel plekken in Europa en de wereld, en ook in Nederland al jaren geaccepteerd worden. Volgens de DNB en de AFM is dit dus ook gewoon toegestaan.

Wel stelt de wetgeving dat er voor particulieren een maximum van 150 Utrechtse Euro geldt dat je per keer met euro’s kan kopen. Particulieren kunnen wel ongelimiteerd Utrechtse Euro’s binnen de Community verdienen. Voor bedrijven geldt er geen limiet op het aantal Utrechtse Euro’s dat gekocht kan worden met euro’s.


Is de Utrechtse Euro een cryptocurrency?

Nee, de Utrechtse Euro is niet gebaseerd op speculatie zoals veel ‘cryptocurrencies’. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de mogelijkheid te geven om handel aan het oog van de gemeenschap/fiscus te onttrekken. De waarde ontstaat ook niet door speculatie, maar door de mogelijkheid te kopen binnen het netwerk. Het is een tool voor onderlinge handel en de waarde van de Utrechtse Euro kan nooit boven de gewone euro uitkomen. Een bedrijf dat Utrechtse Euro’s niet weet uit te geven, mag die na de ingestelde periode te koop aanbieden voor gewone euro’s. Je blijft er als deelnemer dus nooit mee zitten.