Reformatorisch Dagblad bericht over Utrechtse Euro

De belangstelling voor de Utrechtse Euro in de media neemt weer toe de laatste tijd.
Na eerder NPO Radio 1 , interviewde nu ook het Reformatorisch Dagblad initiatiefnemer Jaap Vink. Hieronder is het complete interview terug te lezen:
In de Domstad bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kopen en te verkopen met een eigen munt: de Utrechtse Euro.
Motor daarachter is projectmanager Jaap Vink van de stichting STRO, Social Trade Organisation, die geld wil terugbrengen tot een middel dat lokale ondernemers en particulieren verbindt. Om die reden werkt de stichting aan alternatieven voor de huidige betaalsystemen.

Wat is de Utrechtse Euro?
“De Utrechtse Euro is een digitale munt. Je kunt er goederen en diensten mee betalen via een speciale app, uiteraard alleen aan bedrijven en individuen die meedoen aan het betaalsysteem.”

Hoe werkt dat systeem?
Je opent een rekening via de website. Net zoals je dat zou doen bij een gewone bank. Vervolgens maak je er geld naar over, zodat je een saldo krijgt in Utrechtse Euro’s. Daarmee kun je dan online betalingen doen bij de aangesloten bedrijven. De desbetreffende ondernemers ontvangen het bedrag op hun rekening en kunnen het gebruiken om hun zakelijke relaties te betalen.”

Waarom een aparte munt?
“Normaal vloeit een euro die wordt uitgegeven in de stad Utrecht terug in de Nederlandse economie. De Utrechtse Euro blijft echter in de stad, bij de deelnemers aan het lokale geldsysteem. Dat houdt in dat dit geld alleen in de Utrechtse economie wordt gestoken. „Je schuift dus geld naar elkaar toe. We noemen dit met een mooi woord circulair geld.”

Wat moet een ondernemer doen die veel Utrechtse Euro’s op zijn rekening heeft en die niet bij andere bedrijven kan of wil besteden?
“Die ondernemer kan het betreffende digitale geld na een bepaalde tijd terugstorten. De tegenwaarde in normale euro’s wordt dan op de reguliere betaalrekening geboekt.”

Is er toezicht op het systeem vanuit de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank?
“Er is geen direct toezicht vanuit die instanties. Wel hebben wij contact met de InnovationHub van De Nederlandse Bank. Dat is een digitaal loket waar wij vragen over toezicht en regelgeving kunnen stellen. Daar krijgen we advies over de manier waarop we met dit nieuwe systeem van betalen kunnen en moeten werken.”

Kunnen bedrijven ook krediet krijgen?
“Ja, dat is zeker mogelijk. En zelfs rentevrij. Uiteraard wel onder voorwaarden.”

Zowel ondernemers als particulieren kunnen met de Utrechtse Euro betalen. Hoe reageren particulieren op de nieuwe digitale munt?
“Ze zijn enthousiast. Gebruik maken van het alternatieve betaalmiddel creëert een wij-gevoel.”

Hoeveel deelnemers zijn er inmiddels?
“Op dit moment maken naast zo’n 300 particulieren al 160 bedrijven gebruik van het betaalsysteem. Daarbij gaat het om restaurants, administratiekantoren, maar ook om adviesbureaus en lokale bezorgdiensten.”

Zijn er landelijk meer initiatieven?
“Ja, bijvoorbeeld bij de Gemeente Amsterdam. Daar wordt inmiddels ook een proef met een lokale betaalrekening overwogen.”

hier betalen met utrechtse euro's